Caesalpina spinosa - Amics del Jardí Botànic de Barcelona

Caesalpina spinosa

Caesalpina spinosa

Caesalpinia spinosa és una espècie de planta de la família de les lleguminoses que proporciona l'additiu alimentari goma tara. És un petit arbre o un arbust natiu del Perú. C. spinosa es cultiva com a font de tanins basats en l'estructura de l'àcid quínic. També es cultiva com planta ornamental per les seves flors i llegums acolorits.

Ecologia i hàbitats:

És un arbre perenne que es troba a ple Sol, a sòls sorrencs i necessita molt poca aigua.

Descripció:

C. spinosa arriba a mesurar una mida de 2-5 m d'alçada, amb una escorça de color gris fosc, amb espines disperses i branques peludes. Les fulles són alternes, perennes, sense d'estípules, bipinnades  i sense glàndules peciolars ni raquis. Les fulles es componen de 3 a 10 parells de folíols primaris de 8 cm de longitud i 5-7 parells de folíols el·líptics secundaris, cadascun d'aproximadament 1,5 a 4 cm de longitud.

 

Reproducció:

Les inflorescències són terminals, de 15 a 20 cm de longitud en raïms amb moltes flors i cobert de pèls diminuts. Les flors són d'un color groc a taronja, amb pètals de 6-7 mm. El sèpal més baix té forma de vaixell amb moltes dents marginals; estams de color groc, irregulars de longitud i que sobresurten només una mica. El fruit és una superfície plana, oblonga, indehiscent, d'uns 6-12 cm de longitud i 2,5 cm d'ample, contenint de 4 a 7 llavors negres, rodones, i que envermelleixen quan estan madures.

 

Altres curiositats:

Els llegums de C. spinosa proporcionen tanins que es fan servir per fer cuir.[4]

 

La goma de tara és blanca o beige, gairebé inodora, es prepara de l'endosperma de les llavors fent-ne una pols. El principal component de la goma tara és el galactomanà i es fa servir d'additiu alimentri com la goma de garrofí i la goma guar entre altres. Es fa servir com a agent espessidor i estabilitzador.

Arriba Vista normal