Dia a dia de l'AAJBB any 2015...

Veniu a veure el pessebre de Nadal a la masia del Jardí Botànic Històric

Del 14 de desembre al 8 de gener podeu passar per la masia del Jardí Botànic Històric a veure el pessebre de nadal que ha fet el nostre amic Pere Casbas. Tots els dies no festius, de dilluns a divendres, de 9h a 14h (excepte el dia 22 de desembre). 

Un pessebre on no hi falta de res, totes les figures i escenes tradicionals, la cova, els pastors, el riu, el pont i fins i tot un hort...Us hi esperem!!

 

Lloc: masia del Jardí Botànic Històric. Sot de la masia. Darrera del MNAC. Al costat de les escales mecàniques que pugen a l'anella olímpica.Parc de Montjuïc. (Entrada gratuita)

 

Festa de Nadal 2015


Lloc: Masia del Jardí Botànic Històric

Dia: 19 de Desembre

Hora: 12h

Apreciats amics i amigues del Jardí Botànic…

 

Estem ja a les portes del Nadal i com cada any arriba el moment de compartir una estona de celebració entre tots.

Enguany hem previst el 19 de desembre a les 12.00h, a la Masia del Jardí Botànic Històric,per fer aquesta trobada, que en aquesta ocasió tindrà un caire especial. Com bé sabeu a l’assemblea del 24 d’octubre es van rellevar alguns càrrecs. Tindrem  l’oportunitat de donar la benvinguda al Pere que inicia la Presidència, al Carlos que retorna a la tasca de Secretari i també a l’Enric, que continua amb il·lusió.

Tos junts brindarem amb cava i pastís nadalenc, per la bona marxa de l’Associació tot desitjant-nos el millor per al 2016. No cal dir que si algú vol dur alguna cosa d’aperitiu per compartir, de bon grat en farem tots un tast…

Aprofitarem per fer l’itinerari guiat pel sot de l’estany amb aquells que el vulgueu conèixer, la seva historia i les seves curiositats, a la vegada que tindrem temps per fer un petit taller nadalenc de record. El que tingui més sort de tots els que vingueu, s’endurà la rifa d’un lot de Nadal…

Us esperem a totes i tots, amb il·lusió, per gaudir de la vostra agradable companyia.

Molt afectuosament,

 

 

Pere Vives

President AAJBB

 

 

 

 

 

   

Carta de benvinguda d'en Pere Vives, nou president de l'AAJBB

 

Benvolguts socis i sòcies…voluntaris i voluntàries…amics...

 

El passat 24 d’octubre en l’assemblea extraordinària  de l’AAJBB vaig ser escollit nou President junt amb el nou secretari en Carlos Azofra que ja ho havia estat fa un temps. La nova Junta quedava  així configurada amb la continuïtat de l’Enric Orús com a  Tresorer.

En moments de dificultat per renovar la junta, vaig pensar que calia fer un pas endavant per col·laborar amb L’AAJBB de la qual en soc soci fundador amb el nº 26, malgratmolts de vosaltres no em coneixeu.

Ja de petit era aficionat a la botànica de la mà del meu pare, gran coneixedor de les plantes i especialment de les molses. Això em va dur a fer estudis de biologia l’any 1984 i  especialitzar-me  en botànica. La meva relació amb el Jardí Botànic ve de lluny, quan l’any 1989 vaig iniciar el meu projecte inacabat de tesi doctoral amb el Dr. Josep Maria Montserrat a l’antic Institut Botànic. L’any 1999 vaig tenir l’oportunitat de dirigir una escola taller per reformar i restaurar l’edifici de la masia que actualment acull moltes de les activitats  de l’associació…això i molt més que potser algun dia  caldrà escriure, conjuntament  amb tota l’experiència viscuda per molts de vosaltres...

 

Voldria també agrair la feina feta per la Mercè que m’ha precedit   i l’Emilia que enceta nous reptes professionals, tot el que han fet aquests darrers anys.

Es quan veig els voluntaris i els socis en moltes de les activitats que setmana rere setmana van omplint  l’hort i el programa de l’associació...quan entenc amb entusiasme  què significa ajudar  a fer créixer el jardí Botànic.

 

Encetem un nou temps, amb un nou horari a la secretaria tècnica, amb la Carol a qui trobareu a partir d’ara els dilluns i els dimecres de 9,30h a 13,30h, per atendre el dia a dia de l’Associació.

 

Per acabar voldria fer-vos coneixedors de la voluntat de la nova junta de recuperar  enguany la Festa de Nadal , que celebrarem el proper 19 de desembre, on hi esteu tots i totes  especialment convidats a venir i a organitzar i on espero saludar-vos i desitjar-vos  que el 2016 ens porti moltes idees per fer créixer  l’associació...de ben segur que voluntat no en faltarà.

La meva salutació més cordial.

 

Pere Vives

President AAJBB

Carta de Mercè Mestres als Amics de l'Associació

Benvolguts amics, socis i voluntaris,

En l’Assemblea Extraordinària de febrer 2011 vau dipositar confiança en la meva persona escollint-me presidenta de l’Associació d’Amics del Jardí Botànic. Vaig entomar el càrrec amb il·lusió barrejada amb la incertesa de què em tocaria fer durant els anys de mandat.

Des del primer dia vaig tenir molt clar que havia adquirit un compromís i que treballaria en tot allò que fos capaç per fer avançar l’entitat aglutinant tots els interessos d’una entitat privada que es desenvolupa en un marc vinculat a interessos de diferents administracions públiques. També tenia clar que les institucions estan per sobre de les persones. Nosaltres som part d’un engranatge que tindrà vida per damunt de la nostra presència i per tant els càrrecs s’han d’ostentar durant un període al qual cal posar límit per donar pas a altres maneres d’actuar.

En l’Assemblea del 2014, havent culminat abastament el període de tres anys que marquen els nostres estatuts, vaig proposar ser rellevada del càrrec, cosa que s’ha produït el proppassat dissabte dia 24.

Us adreço aquestes línies de comiat per agrair-vos la vostra fidelitat a l’associació i el vostre particular suport envers la meva persona. Crec que l’Associació tindrà tanta força com implicació li pugueu aportar.

Espero poder saludar-vos en alguna de les ocasions de trobada habitual. Als que feu tasques de voluntariat és possible que ens puguem veure aviat.

La meva gratitud va adreçada també manera especial a les persones amb les quals vaig compartir equip quan vaig arribar, Carlos Azofra, Manel Soler, i els vocals del Jardí, el Dr. Montserrat i Jaume Pàmies i amb la nostra col·laboradora Emilia Delgado.

Desitjo èxit a la nova Junta que presideix Pere Vives. Estic segura que arribaran a les fites que es proposin. No dubto que donareu tota la vostra ajuda i estimació a tots ells. 

Amb tot l’afecte
 
Mercè Mestres

TALLER DE DIBUIX BOTÀNIC

14 DE NOVEMBRE DE 2015

En aquesta ocasió us proposem un taller de dibuix al Jardí Botànic Històric de Barcelona. Es tracta d'un curs intensiu de 8 hores per aprendre a dibuixar emprant les tècniques de grafit, tinta xinesa o aquarel·la, segons desitgi l'alumne. Realitzarem apunts de camp i fotografies al Jardí, per poder fer el dibuix definitiu. Durant el taller, els alumnes disposaran dels originals i les llibretes de camp del professor per poder-les consultar.

 

DIA:                  14 DE NOVEMBRE DE 2015

LLOC:                MASIA DEL JARDÍ BOTÀNIC HISTÒRIC DE BARCELONA

HORARI:           de 10,00 h. a 18,00 h.  (amb descans per dinar)

CONDUÏT PER:  CARLES PUCHE, Il·lustrador científic

PREU:               30 € ( preu socis)  ----   40 € ( no socis)

 

INSCRIPCIONS: 

Cal inscripció prèvia mitjançant correu electrònic a Secretaria i ingrés de l'import del curs en el compte de Caixa d'Enginyers nº:

ES85 3025 0001 1114 3342 7090 ( no oblideu indicar el vostre nom i Taller de dibuix en el concepte).

 

MATERIAL NECESSARI: 

Els alumnes hauran de portar el material necessari per poder realitzar el dibuix segons la tècnica escollida (aquarel·la o llapis de grafit) i com a mínim, una llibreta per prendre apunts de camp, un llapis HB, un llapis 2B, un llapis 2H, una goma d'esborrar llapis d'aquarel·la (mal·leable) i una maquineta de fer punta al llapis. Caldrà fer fotos de les plantes a dibuixar per després poder fer servir com a model.

També és interessant que portin una cadira plegable, per més comoditat a l'hora de prendre apunts del natural i una lupa de camp per poder apreciar millor els detalls de cada planta.

 

La realització d'aquest taller està supeditada a un mínim de participants.

 

Les visites guiades gratuïtes dels nostres voluntaris, ara també en diferents idiomes

Per tal d'afavorir i donar més valor i visibilitat a la tasca dels nostres guies voluntaris, aquest trimestre es posen en marxa diferents torns de visites en diversos idiomes. Des de l'Associació d'Amics, el Museu de Ciències Naturals i el Jardí Botànic, es donarà difusió entre els visitants.

CALENDARI-4T 2015 idiomes.pdf
Documento Adobe Acrobat 30.9 KB

ÚLTIMA HORA: Carta de la Presidenta als socis

14 de setembre de 2015

Benvolguts amics i amigues,

 

Entrat setembre sembla que tots anem recuperant la rutina quotidiana i enfoquem el nou curs amb les forces que ens ha proporcionat el descans estival. Espero que tots hagueu pogut gaudir de dies agradables, de descans, de viatge i de compartir noves experiències.

Vull posar-vos una mica al corrent de les novetats ocorregudes al Jardí Botànic. Certament s’ha patit gran sequera i algunes espècies no han sobreviscut. Això ja es motiu perquè feu una visita que us permetrà establir un primer contacte i aprofitar la bona temperatura d'aquests dies. També han prosseguit les obres d’ampliació de la zona de serveis i va prenent forma el nou espai.

Els que feu tasques de voluntariat ja teniu les dates d’incorporació als grups respectius. Segurament heu rebut també la Brolla puntualment anunciant el cicle de cinema i els viatges programats fins a fi d'any.


Lamento però comunicar-vos que l'Assemblea extraordinària prevista pel dia 19 d'aquest mes cal ajornar-la. El motiu és que no s’ha pogut constituir una candidatura per ocupar els càrrecs vacants. La junta actual ha considerat que a l’Assemblea s’havia de presentar una proposta per ocupar els càrrecs  i sotmetre-ho a la confiança i aprovació dels socis.

El desenvolupament i el futur de l'Associació depenen de la tasca conjunta de tots. És possible que algun de vosaltres no hagi acabat de decidir-se per entrar a la Junta i ara reconsideri la seva decisió i s'animi a fer el pas endavant. Es per això que us encoratjo a presentar-vos com a candidats.


Espero tenir ocasió de saludar-nos personalment tot coincidint en la sessió d’inici del cicle de cinema el proper dia 17 o bé en algun moment en el jardí mateix.


Rebeu la salutació cordial de la Junta i meva personalment.


Mercè Mestres

Presidenta de l'AAJBB

INICI DE LES ACTIVITATS DE VOLUNTARIAT

14 DE SETEMBRE DE 2015

Després de les vacances d'estiu, reprenem les activitats de voluntariat:


Calendari d'inici:

14 de setembre: Grup d'hort de dilluns

16 de setembre: Grup A de viver dimecres

16 de setembre: Grup de camp de dimecres

17 de setembre: Grup d'hort de dijous

19 de setembre: Grup de viver de dissabtes

23 de setembre: Grup B de viver dimecres

5-6 de setembre: Grup guies

2n CICLE DE CINEMA I JARDÍ

Del 17 al 27 de setembre

Ens apropem de nou al món fascinant, complex i ric del jardí. Tornem a inundar de verd les sales de la Filmoteca apropant el Jardí Botànic de Barcelona al centre del Raval barceloní. Obrim la porta del setè art i ens endinsem en aquest verger polièdric. En aquesta mostra el jardí es converteix en metàfora d'un món feliç els protagonistes del qual ignoren que és a punt de desaparèixer de forma tràgica (Il giardino dei Finzi Contini), en essència de la decadència de dues dames de l’alta societat novaiorquesa (Grey Gardens), en al·legat vehement feminista de la passió de Virginia Woolf i Vita Sackville-West (Orlando), en escenari divertit d'enamoriscaments galants en vers (El perro del hortelano), en materialització laberíntica de l'univers borgesià (Jardín de sueños), o en clamorosa reivindicació ecologista global (God Save the Green). El jardí dóna cabuda a tot perquè el jardí és permeable al món, perquè malgrat que els seus murs són alts també són transparents i ens permet entendre i explicar els nostres paradisos, perduts i recuperats.

 

Ignacio R. Somovilla - Coordinador del cicle

 

RECORDEU QUE TOTS ELS SOCIS TENIU ENTRADA GRATUÏTA A LA VOSTRA DISPOSICIÓ.

 

POSEU-VOS EN CONTACTE AMB SECRETARIA PER FER LA VOSTRA RESERVA

 

Podeu consultar el programa en el següent document:


Programa_cinema-i-jardi.pdf
Documento Adobe Acrobat 7.7 MB

Apunts de botànica: Conceptes bàsics

17, 24 i 31 d'octubre i 7 de novembre

Amb aquest títol es posa en marxa un curset molt reivindicat per nous socis de l’entitat i visitants del Jardí. 

Conèixer el món vegetal no és fàcil, calen anys d’estudi, però aquest curs intentarà en poques sessions introduir-nos en el meravellós univers de la botànica. El curs es desenvoluparà al llarg de tres sessions teòriques a la Masia  i una quarta de pràctica, amb visita guiada al Jardí Botànic. Es facilitarà material als participants.

 

Dates:  Dissabtes 17, 24, 31 d'octubre i 7 de novembre.

Horari: D'11 a 13 h

Lloc: Masia del Jardí Botànic Històric de Barcelona

Preu curs:  15 € pels socis

                  25 € no socis

Inscripcions: Cal inscripció prèvia mitjançant correu electrònic a Secretaria i ingrés de l'import del curs en el compte de Caixa d'Enginyers

ES85 3025 0001 1114 3342 7090 ( no oblideu indicar el vostre nom i Curs de Botànica en el concepte).

 

Curs conduït per Lourdes Roca, Biòloga.

 


RECORDS DEL VIATGE A MALLORCA

PLANTA'T PRIMAVERA

7 de juny de 2015

Benvolguts amics i amigues,

 

Una vegada més el Planta't d'ahir ha estat ocasió de trobada i de testimoniar la capacitat de l'Associació per participar en esdeveniments de qualitat i mostrar la qualitat humana dels nostres associats.

Vull transmetre-us l'agraïment més profund a tots els que vau participar en la preparació i el desenvolupament de les activitats.

Les circumstàncies de calor i dificultat d'accés, entre d'altres, no van propiciar l'assistència massiva d'altres ocasions. Cal reconèixer tot l'esforç per oferir cada vegada més el treball de tot l'equip i felicitar-nos pel sentit de responsabilitat de tots. La oferta que es va presentar als visitants, variada i molt ben acollida ens estimula a continuar treballant.

 

Gràcies doncs a tots i fins aviat.

 

Mercè Mestres

Presidenta de l'AAJBB

ACTA ASSEMBLEA GENERAL ORDINARIA

Informació als socis:


Us adjuntem l'acta de l'assemblea ordinària de l'associació que va tenir lloc el passat 21 de març i on trobareu els acords presos i informació general sobre l'estat de la nostra entitat.


acta assembles ordinaria 21032015.pdf
Documento Adobe Acrobat 356.5 KB

Nota informativa sobre la reunió de Junta Directiva del 14 de gener de 2015

La Junta Directiva de l’Associació d’Amics del Jardí Botànic es va reunir el dia 14 de gener i va prendre els acords següents:

 

  • Renovar l’assegurança de les persones voluntàries per tot el 2015 i amb les mateixes condicions i empresa que el 2014.
  • Aplicar el nou sistema de comptabilitat d’acord amb la normativa vigent.
  • Passar al cobrament els carnets de socis pel 2015 mantenint les altes des de setembre sense nou cobrament.
  • Celebrar cada primer dimecres de mes reunió de junta.
  • Acordar la data del 21 de març per fer l’assemblea ordinària de l’Associació i coincidir amb la Festa de la Primavera.
  • Aprovar els projectes actualment en marxa i/o bé valorats positivament:
  • Grups de voluntariat  d’hort, viver, etnobotànica al Jardí, guiatge visual (fotografia), guies, llavors.
  • Seminari sobre verd urbà i exposició al juny.
  • Renovació de conveni amb la Filmoteca de Catalunya per fer un cicle de cinema (Paradís perdut II) a la tardor.
  • Cicle de viatges a espais d’interès paisatgístic, mediambiental o jardiner.
  • Camp de treball,  sortides a Collserola i indrets ciutadans relacionats amb els objectius de l’entitat.
  • Millora del pla de voluntariat.
  • Jornada de visita a “Salvadoriana”.
  • Participació en activitats de Parcs Metropolitans.
  • Revista “Brolla” i Planta’t 2015.

Compromís Ciutadà per la Sostenibilitat 2012-2022

 

L'Associació d'Amics del Jardí Botànic de Barcelona s'adhereix al Compromís Ciutadà per la Sostenibilitat 2012-2022....

 

llegir +

* Curs de Botànica bàsica: del 17 d'octubre al 7 de novembre

* Viatge a Portugal: del 5 a l'11 d'octubre

* Viatge a l'Índia: del 14 al 28 de novembre

* ITINERARIS INTERPRETATIUS AL JARDÍ BOTÀNIC

   Dissabtes i diumenges al matí al Jardí Botànic

   + info

L´agenda dels amics

Nous itineraris al Jardí Botànic Històric

Els humans i les plantes han estat en estreta relació des de ben antic. D’aquest lligam han sorgit coneixements tradicionals sobre els usos de les plantes.

+info

Visites guiades Jardí Botànic de Barcelona

Vine a Montjuïc a descobrir la flora de les regions del món amb clima mediterrani de la mà de guies experts de l’Associació d’Amics del Jardí Botànic.

  • Tots els caps de setmana visites guiades gratuïtes. Primer torn a les 10,45 h, segon torn a les 12,00 h.
  • Durada de cada visita: entre 60 i 75 minuts.
  • Adreceu-vos a taquilles del Jardí.
  • El mes d'agost no s'ofereix aquesta activitat.

+info

Activitats per als propers dies...

 

Consulteu properament aqui totes les activitats de l'AAJBB

 

 

 

Jugatecambiental a partir del mes de març, els dissabtes al JBH

 

Visita guiada al JBH tots els primers diumenges de mes

 

 

 

  

Visites autoguiades al Jardí Botànic de Barcelona

PROPERS VIATGES DE L'AAJBB

Si esteu interessats en viatges i jardins podeu consultar i les diferents propostes on us podeu inscriure.

 

Més informació també  a: Viatges Bomarzo

 

Visites

al Jardí Botànic de Barcelona

Si vols fer una visita guiada al Jardí Botànic, els guíes voluntaris de l'AAJBB t'acompanyaran...

al Jardí Botànic Històric

Visita el jardí Botànic Històric i descobreix el sot de la masia i l'hort etnobotànic que gestiona l'AAJBB.

Si vols fer una visita guiada, els guíes voluntaris de l'Associació d'Amics del Jardí Botànic t'acompanyaran...els primers diumenges de cada mes a les 12 h d'octubre a Juny.

Itinerari botànic al jardí Botànic Històric
270917-1700- AT Interior Itinerari Jardi
Documento Adobe Acrobat 4.9 MB

Recomanacions

23-03-2016

Pistacia lentiscus (Llentiscle)
Pistacia lentiscus (Llentiscle)
Anastrabe integerrima
Anastrabe integerrima
Colchicum autumnale
Colchicum autumnale
Crotalaria capensis
Crotalaria capensis

13/3/16

Banksia praemorsa

20/2/16

Eucalyptus torquata
Eucalyptus torquata
Eucalyptus calycogona
Eucalyptus calycogona