Tetraclinis articulata - Amics del Jardí Botànic de Barcelona

Tetraclinis articulata

Exemplar plantat al JBB

 

Tetraclinis

També anomenat arar, araar o arbre Sictus) és un gènere d'arbres endèmic de l'oest de la regió mediterràniade fulla perenne dins la família del xiprer (cupressàcia). Consta d'una sola espècie: Tetraclinis articulata. És oriünd del nord-oest d'Àfrica i les Muntanyes Atles del MarrocAlgèria i Tunísia també es troba a Malta i Cartagena (Espanya).

 

Curiositats:

És de les poques coníferes que rebroten quan se les talla i això és una adaptació als incendis forestals i a l'acció moderada dels animals herbívors.

 

La resina (sandàraca) es fa servir per fer un vernís i laques per conservar pintures. La fusta es fa servir per treballs decoratius. L'espècie a part per la desforestació per obtenir-ne la fusta i fer conreus està amenaçada per la sobrepastura. També se'n fan bonsais i com planta ornamental .

 

Ecologia i hàbitats:

Creix a altituds relativament baixes i en climes secs termomediterranis. És l'arbre nacional de Malta.

 

Descripció:

És un arbre petit de creixement lent que fa fins a 6–15 m (rarament 20 m) d'alçada sovint té més d'un tronc des de la base. Les fulles, amb la forma dels xiprers, fan d'1 a 8 mm de llarg i d'1 a 1,5 mm d'ample.

Reproducció:

Les pinyes fan de 10 a 15 mm de llarg i quan maduren són de color marró. Les llavors fan de 5 a 7 mm de llargada i 2 mm d'ample amb ales papiràcies a cada costat.

 

 

Arriba Vista normal