Generalitats de Xile  i la seva vegetació mediterrània.

L’Área mediterrània xilena és una estreta franja costanera d’uns 100 km que correspon aproximadament al Xile central . La seva extensió de 140000 km2, representa menys del 5% del total del bioma.

Climàticament té un caràcter fresc  per la marcada influència oceànica, amb abundància de boires costaneres.

S’hi coneixen 2400 especies  23 % de les quals són endèmiques. Una característica ecològica important és l’absència històrica d’incendis, així com una destacada presencia d’herbívors especialment llames i guanacs, raó per la qual hi ha gran quantitat d’arbusts espinosos i poca planta adaptada al foc.

 

La mediterrània xilena  té una gran varietat de paisatges escleròfil.les  (plantes de fulles dures i rígides), amb formacions boscoses i arbustives que van des del bosc esclerofil.le a la bosquina litoral, passant per l’espinar o la bosquina espinosa d’altura.

Xile és un país amb una gran variabilitat climàtica degut en part a la influència de l’oceà i de la corrent marina freda de Humboldt  i la corrent càlida de Gunther que fan possible que les temperatures disminueixin del nord al sud  de forma gradual, les temperatures del nord son les més altes  i les del sud les més baixes. Les àrees del nord són més desèrtiques i les del sud més plujoses.

 

A la costa central trobem una àrea mediterrània  d’estació seca prolongada, entre la Vall de l’Aconcagua i el Maule , zona de Valparaiso i Santiago,  a la part central una àrea de zones semblants entre el Maule fins al Traiguen, zona del Chillán i més al sud una mediterrània amb estació seca breu ja a la serralada andina, la zona del Temuco-

En el recorregut trobarem moltes plantes  amb noms de plantes ibèriques  posats per els primers colonitzadors xilens d’origen espanyol que les veien  comparables a les que coneixien, així trobem el garrofer  (Prosopis chilensis), l’espinal (Acacia caven), el belloto, la murtra (Ugni molinae), cal destacar l’exotisme de les cactàcies  i de les bromeliàcies  de l’espinillar (Puya i Fascicularia) o la singularitat de les escaloniàcies (Escallonia). Trobem també una palmera la Jubaea chilensis.

Algunes curiositats de les plantacions al jardí:

Els arbres xilens  van créixer la majoria,  als vivers del jardí, procedents de donacions de llavors i plantats posteriorment a la seva parcel.la.

La Puya xilena  va venir traslladada del Jardí Botànic històric el 2001.

A la zona xilena les Acàcies caven, la Quillaja saponària, la Sophora toromiro, la Jubaea i els Celtis australis, entre d’altres, destaquen en el paisatge del jardí.

 

 

Activitats per als propers dies...

 

Consulteu properament aqui totes les activitats de l'AAJBB

 

 

 

Jugatecambiental a partir del mes de març, els dissabtes al JBH

 

Visita guiada al JBH tots els primers diumenges de mes

 

 

 

  

Visites autoguiades al Jardí Botànic de Barcelona

PROPERS VIATGES DE L'AAJBB

Si esteu interessats en viatges i jardins podeu consultar i les diferents propostes on us podeu inscriure.

 

Més informació també  a: Viatges Bomarzo

 

Visites

al Jardí Botànic de Barcelona

Si vols fer una visita guiada al Jardí Botànic, els guíes voluntaris de l'AAJBB t'acompanyaran...

al Jardí Botànic Històric

Visita el jardí Botànic Històric i descobreix el sot de la masia i l'hort etnobotànic que gestiona l'AAJBB.

Si vols fer una visita guiada, els guíes voluntaris de l'Associació d'Amics del Jardí Botànic t'acompanyaran...els primers diumenges de cada mes a les 12 h d'octubre a Juny.

Itinerari botànic al jardí Botànic Històric
270917-1700- AT Interior Itinerari Jardi
Documento Adobe Acrobat 4.9 MB

Recomanacions

23-03-2016

Pistacia lentiscus (Llentiscle)
Pistacia lentiscus (Llentiscle)
Anastrabe integerrima
Anastrabe integerrima
Colchicum autumnale
Colchicum autumnale
Crotalaria capensis
Crotalaria capensis

13/3/16

Banksia praemorsa

20/2/16

Eucalyptus torquata
Eucalyptus torquata
Eucalyptus calycogona
Eucalyptus calycogona