JUGATECAMBIENTAL
Jardí Botànic Històric
Avda Muntanyans s/n darrera MNAC
de 11h a 14h

La Jugatecambiental té lloc al Jardí Botànic Històric els diumenges al matí des del primer diumenge de Març fins al darrer diumenge de Novembre.

A la jugateca hi trobareu un punt d'informació, sobre l'AAJBB, sobre  les activitats que es realitzen al llarg de l'any, al JBH, al JBB jardí Botànic, al Museu Blau MCNB i  a l'Àrea metropolitana, en altres parcs i jardins de la ciutat.

Hi ha també un espai d'activitat lliure, per pintar, per fer jocs amb la família, per jugar a punteria, per endevinar...

i de 12,30h a 14h una activitat dirigida, temàtica per a cada diumenge. Plantar l'hort, recollir fruits de l'hort, fer pluviòmetres, fer paper reciclat, menjadores d'ocells, herbaris, hotels d'insectes,  i moltes coses més, cada diumenge una diferent.

Tot això fa possible que famílies amb pares i nens puguin participar d'una matinal engrescadora per conèixer l'hort de la masia i el món de les plantes. (no cal inscripció)

Vine a passar una estona agradable el diumenge...

Podeu trobar més informació sobre les jugatecambiental que es fan també en altres parcs i jardins de l'Àrea metropolitana fent click aquí

 

Col.labora:

 

 

 

 

Acabem la jugateca 2016...

Acabem les jugateques del 2016, després d'un any de fer moltes coses i moltes activitats. Ens ha agradat molt compartir aquesta estona amb tots els nens i nens i famílies que heu vingut. Parem ara els dies d'hivern, però tornarem a primers de març amb noves activitats...i moltes coses per aprendre més de l'hort, de les plantes i arbres  i aprendre a cuidar la natura.

Moltes gràcies a tots...

26 de Novembre Fem Paper reciclat...

Avui ultim dia de la jugateca d'aquest any hem fet paper reciclat. El dia estava amb poc sol i no ha ajudat massa a secar les nostres mostres de paper, amb tot hem après com es fa el paper reciclat i la importància que te per a que es conservin els arbres i els boscos.

20 de Novembre Fem compost...

Avui a la jugateca hem cuidat el nsotre hort i hem apr+es què és el compost.

13 Novembre

Avui hem fet jocs a la masia, aprofitant alguns recursos que teniem, jocs del tres en ratlla de les llavors i altres...

6 Novembre

Avui a la Jugateca hem fet un taller de premses d'herbari, aprenent a fer de botànics, hem collit algunes mostres i les hem premsat per tal de que ens els propers dies s'assequin i les podem guardar. Hem après el procés, la premsa, a fer l'etiqueta de la mostra, una bona estona per aprendre més coses sobre els arbres i plantes de jardí.

30 Octubre

Avui a la jugateca han vingut força nens i han aprofitat el matí per descobrir els arbres del jardí. Han de buscar unes fulles i uns fruits , de quin arbre provenen i on estan i quins arbres són...tot això i molt més, una estona per cuidar el nostre hort on tot creix molt râpidament. Una bona estona per jugar amb les propostes i jocs que ofereix cada diumenge la jugateca.

23 Octubre

Avui a la Jugateca ha participat pocs nens degut a que ha coincidit amb la Festa del Super 3. la major part de la gent que ha fet l'activitat han estat gent adulta. L'activitat estava promoguda per Galanthus i consistia en una recerca sobre amfibis. Ha estat molt interessant, aqui algunes imatges...

16 Octubre Festa del Planta't de Tardor al JBB

9 Octubre

Avui a la jugateca hem plantat algunes llavors de moreus i de pèsols, esperem que creixin en el nostre hort al llarg dels propers dies. En l'activitat dirigida hem fet un petit hotel d'insectes per facilitar la presencia de polinitzadors en les nostres terrasses i balcons. 

2 Octubre

Avui a la jugateca han participat força nens a una activitat promoguda per la Vola, sobre els residus. Temes com el reciclatge o la selecció de deixalles a través d'un joc han estat bona part de l'activitat dirigida de la jugateca. Ha vingut molta gent adulta i moltes famílies amb nens molt petits, amb cotxets i de 1 a 2 anys que han gaudit d'alguns dels jocs lliures que hi ha a la jugateca.

25 de setembre....Joc d'orientació

Avui 25 de setembre en motiu de les festes de la Mercè, Montjuïc tenia molta gent, a la jugatecambiental hem fet un joc d'orientació, cercant fites i pistes al llarg del sot de la masia. Una estona de joc lliure i després amb un mapa i una brúixola ens hem orientat i hem trobat tot el que hi havia amagat. Al final encara ens ha donat temps per arreglar el nostre petit hort i sembrar unes llavors per aquesta tardor, fava, pèsol  negre i pastanagues. Ha vingut molta gent més de 60 persones , moltes a veure l'hort que aquests dies està magnífic.Unes 8 famílies han fet el joc d'orientació i uns 20 infants han gaudit dels jocs lliures que hi han, malabars, bitlles, carioques, frisbies, criquet...

18 de setembre

El passat 18 de setembre vàrem obrir de nou la jugatecambiental del jardí Botànic històric. Aquesta tardor romandrà oberta tots els diumenges fins al 27 de novembre.

En aquesta ocasió des del museu de ciències ens van proposar una activitat de protecció de les abelles, tant importants per al nostre hort i jardí, ja que són excel.lents pol.linitzadores.

LA JUGATECAMBIENTAL AL JBH

TANQUEM PER VACANCES FINS AL 18 de setembre...

5 de Juny

Tots els diumenges al matí de Març a Octubre (excepte l'estiu) trobareu la jugateca al jardí Botànic històric. Un espai per a l'oci familiar i per apropar-se al món de les plantes, l'hort i els usos de les plantes a la nostra vida quotidiana. 

Espais de joc lliure, espais de joc dirigit, ginkames, tallers, plantacions a l'hort...un espai i temps per a créixer i aprendre.

 

Amb la col.laboració del Museu de Ciències Naturals i l'Àrea Metropolitana de Barcelona, l'Associació d'amics gestiona aquest projecte que vol fer del JBH un espai de referència ciutadana per a les famílies que vulguin cercar en els horts i el cultiu de les plantes una proposta d'aprenentatge.

Avui dia mundial del medi ambient a la jugateca hem recollit bones intencions dels nens per a fer un món millor. hem fet un taller d'un punt de llibre amb els colors de la terra, del nostre hort i hem escrit algunes coses que podem fer per cuidar la terra, estalviar aigua, reduir residus, consumir menys benzina...Molta calor, però una bona estona amb tots els nens i nenes que han vingut a veure'ns...i a participar.

Fins al setembre...

29 de maig

Avui la proposta de la jugateca va sobre la pol.linització i la coevolució. Els nostres amics del MCNB han vingut i han organitzat una activitat per a tots els participants de la jugateca,

.

22 de maig

Avui 22 de maig és el dia internacional de la biodiversitat. A la jugateca del JBH hem preparat un seguit d¡activitats per descobrir la biodiversitat de l'hort i el jardí. Han vingut unes quantes famílies i han participat 7 nens a la nostra proposta. Capgrossos, escarabats, abelles, i vespes, papallones...tota una fauna associada a l'hort i el jardí. Amb l'ajuda d'unes guies i d'uns pots i lupes de mà hem pogut observar moltes coses i aproximar-nos una mica més a la natura.

14 de maig

Avui ha fet un dia de primavera, l'estada al JBH era molt agradable i s'han apropat a l'espai de la jugateca més de 70 persones. De 11,30 a 12,30 hi havia una activitat prevsita dels Programa metropolità d'Educació per la sostenibilitat (PMES) sobre "experimentar amb el canvi climàtic". Els més grans han fet diferents proves amb un termòmetre i una petita cúpula per entendre l'efecte hivernacle. Prop d'una quinzena de nens i nenes hi han participat. A partir de les 12,30 i fins a les 13,30, hem acabat de fer les menjadores d'ocells que el últim dia van poder fer poques famílies degut a la pluja. han participat del taller més de 20 nens i nenes, amb uns esplèndids resultats finals. Cadascú s'ha endut la seva menjadora a casa per a la terrassa o el balcó.

8 de maig

Tot i la pluja la jugatecambiental  va obrir les seves portes i unes poques famílies van poder gaudir de la nostra activitat. En aquest cas vàrem construir menjadores d'ocells. Amb materials reciclats i una mica d'imaginació  van sortir algunes menjadores força creatives.

1 de Maig

Avui hem fet hotel d'insectes, amb uns trossos de tub i unes canyes, totes les famílies s'han endut un petit hotel d'insectes per al seu hort de la terrassa o balcó.

Han vingut moltes famílies, més 15 nens han participat de les activitats junt amb els seus pares. Una estona per jugar i després el taller. Hem aprofitat a regar el nostre hort i a netejar les males herbes. Un matí molt divertit...

24 Abril

Avui a la jugateca hem recollit fruits de l'hort. Els nens s'han endut els enciams i raves que quedaven encara i hem plantat del planter els espinacs i tomàquets cherry. Les llenties ja comencen a créixer i les mongetes aviat donaran fruit. Una bona estona de joc lliure i després hem fet una estona a l'hort a la recerca 

17 d'Abril

Coincidint amb les jornades del BioblitzBCN organitzades per el MCNB, a la jugateca del JBH vàrem fer el nostre particular bioblitz, cercant biodiversitat a l'hort de la masia i en el sot de l'estany. Escarabats, formigues, capgrossos, ocells, i molts animals més van aparèixer i vàrem poder aprendre i estudiar amb els més de 25 participants que van assistir-hi. De pas vàrem collir els darrers enciams del nostre hort per endur-nos a casa.

Ja estem esperant a diumenge vinent a veure quina sorpresa ens espera a la jugateca

10 d'Abril

Avui a la Jugateca, ha vingut menys gent de l'esperada, amb una participació de prop de 23 persones, tot i les dificultats d'arribar a la muntanya degut a la celebració de la cursa del Corte Inglés que tallava molts passos a Montjuic. Hem recollit els primers fruits del nostre hort, alguns enciams i algunes bledes i escaroles i també raves, que els nens i nenes que han vingut s'han endut per menjar a casa. També hem aprofitat per plantar nous planters, de tomàquets cherry que fa uns dies vàrem sembrar i de bledes que hi havia a l'hort. Una estona per fer joc lliure i una estona matinal de diumenge amb molt bon temps que hem gaudit amb totes les famílies que s'han apropat a la masia del JBH.

3 d'Abril

Gran èxit de la Jugateca al Planta't del jardí Botànic. Moltes famílies van participar dels jocs lliures i de les activitats preparades per fer.Prop de 3700 persones van passar per la festa.

Aquest diumenge 3 d'Abril traslladem la Jugateca del jardí Botànic històric al jardí Botànic, darrera l'estadi olímpic. Avda. Font i Quer 2. participarem de la festa de la primavera, el Planta't al Botànic. us esperem a tots.

27 de març

El proper diumenge 27 de març és diumenge de pasqua i fem vacances  i per tant no hi ha Jugateca. Fins al 3 d'Abril que la jugateca es trasllada al Planta't, la Festa de primavera a dalt  al jardí Botànic darrera l'Estadi Olímpic. Us hi esperem a tots amb moltes activitats.

20 de març

Tot i la insistent pluja de la nit i fins a mig matí, cap a les 11,30h s'ha pogut obrir la jugateca. Avui que era el dia mundial de la meteorologia hem fet pluviòmetres amb ampolles de PET reciclades. també hem posat canyes a les nostres plantes de pèsols tirabecs de l'hort que ja estan creixent. han participat unes 8 families que s'han apropat al JBH malgrat les dificultats del temps.

Aquest diumenge 20 de març us esperem a la Jugateca, en motiu del dia mundial de la meteorologia, fabricarem un pluviòmetre per endur a casa, aprendrem com funciona i com es mesura la quantitat de pluja caiguda i  mirarem com creixen les plantes del nostre hort.

13 de març

Avui ha estat un dia una mica atípic, coincidia que a la plaça Espanya i paral·lel passava la marató de Barcelona, amb la qual cosa l'accés a la muntanya era molt dificultós. Això ha fet que vinguéssin poques persones a la jugateca. Amb tot han gaudit de l'espai de joc lliure i del punt d'informació unes quantes famílies que s'han apropat a la masia del JBH.

Per part del MCNB ha vingut un grup de unes 25 persones que han realitzat l'activitat programada del Jardí amagat amb una visita guiada al jardí Botànic històric.

6 de març 

Avui ha vingut molta gent a la jugateca, més de 14 nens i els seus respectius pares i algun familiar, també han passat per l'espai de l'hort persones grans que passaven de passeig per Montjuïc i s'han interessat per tot el que es fa al recinte del JBH. Hem estat una estona jugant, amb els discos voladors i un criquet que hem muntat al camp de gespa. A l'hort avui hem regat les plàntules que vàrem plantar el diumenge passat que ja havien crescut una miqueta. Després hem explicat el que era un planter i hem preparat 2 safates de planter amb llavors de bledes i de tomàquet cherry, que hem guardat a l'hivernacle, per poder plantar d'aqui a uns dies...Després hem preparat uns testos de paper  amb terra, on tots els nens i nenes s'han endut un mostra amb llavors de tomàquet i bledes, cap a casa seva. Ells les trasplantaran a un test a casa seva i ens explicaran d'aqui a uns dies si ja surten les primeres fulles...

 

28 de Febrer

Avui, després d'una nit plovent, hem inaugurat la jugateca del JBH. A les 10.30 ja hem començat a muntar la carpa, el punt d'informació, els jocs a l'aire lliure i a preparar els materials per a plantar l'hort.

 

Els primers visitants han estat de pas, han jugat una estona , però han hagut de marxar. A tots ells els hi hem donat calendaris de les activitats dels propers diumenges...hem jugat al mikado gegant, a les bitlles, a fer construccions, a pintar mandales del jardí...hem repartit algunes carotes del follet del nostre hort...

Després cap a les 12h han vingut unes quantes famílies que s'han pogut quedar i hem muntat l'hort.

Primer preparar la terra i omplir les caixes de terra.

Després explicar com es trasplantava el planter a la terra, avui llenties, enciams, i pèsols tirabecs.

 

El Guillem de 8 anys, el Guillem de 7 anys, l'Àngel, el Pau, la Núria, l'Ian, la Marina, i el Biel han estat els més participatius. Finalment hem deixat les caixes de l'hort amb els primers planters  i després ho hem regat tot...ara a esperar a veure si agafen bé i comencen a créixer...

 

Hi ha hagut una estona que érem prop de 25 persones entre pares i fills...Per ser el primer dia i tenint en compte el temps i fred que feia, ha estat molt bé...i fins diumenge vinent que aprendrem a fer planter amb les llavors...Us hi esperem a tots !!

 

 

Activitats per als propers dies...

 

Consulteu properament aqui totes les activitats de l'AAJBB

 

 

 

Jugatecambiental a partir del mes de març, els dissabtes al JBH

 

Visita guiada al JBH tots els primers diumenges de mes

 

 

 

  

Visites autoguiades al Jardí Botànic de Barcelona

PROPERS VIATGES DE L'AAJBB

Si esteu interessats en viatges i jardins podeu consultar i les diferents propostes on us podeu inscriure.

 

Més informació també  a: Viatges Bomarzo

 

Visites

al Jardí Botànic de Barcelona

Si vols fer una visita guiada al Jardí Botànic, els guíes voluntaris de l'AAJBB t'acompanyaran...

al Jardí Botànic Històric

Visita el jardí Botànic Històric i descobreix el sot de la masia i l'hort etnobotànic que gestiona l'AAJBB.

Si vols fer una visita guiada, els guíes voluntaris de l'Associació d'Amics del Jardí Botànic t'acompanyaran...els primers diumenges de cada mes a les 12 h d'octubre a Juny.

Itinerari botànic al jardí Botànic Històric
270917-1700- AT Interior Itinerari Jardi
Documento Adobe Acrobat 4.9 MB

Recomanacions

23-03-2016

Pistacia lentiscus (Llentiscle)
Pistacia lentiscus (Llentiscle)
Anastrabe integerrima
Anastrabe integerrima
Colchicum autumnale
Colchicum autumnale
Crotalaria capensis
Crotalaria capensis

13/3/16

Banksia praemorsa

20/2/16

Eucalyptus torquata
Eucalyptus torquata
Eucalyptus calycogona
Eucalyptus calycogona