Papea capensis

Pappea capensis és un arbre sud-africà de la família Sapindaceae . És l'única espècie del gènere Pappea . Els noms comuns inclouen la pruna jaqueta, l'arbre Indaba i el cirerer bushveld.

 

Curiositats:

El nom genèric Pappea rep el nom del metge i col·leccionista de plantes alemany Karl Wilhelm Ludwig Pappe ; el nom específic capensis fa referència al sud d'Àfrica.

Altres representants de la família a Sud-àfrica són les groselles falses ( Allophylus spp.), l'olivera de sorra ( Dodonaea viscosa ) i el globus vermell bushveld ( Erythrophysa transvaalensis ).

Aquestes varietats separades abans conegudes ( Pappea capensis var. capensis i P. capensis var. radlkoferii ) són ara àmpliament acceptades com a variació regional amb dues formes; una forma àrida de zones més seques i una forma més exuberant de regions de major pluja.

L'arbre Indaba de Lobengula és un exemple antic d'aquest arbre, es troba a la casa estatal de Bulawayo a Zimbabwe 

El fruit és menjat per diversos ocells i animals frugívors que al seu torn distribueixen les llavors en els seus excrements. Les fulles són explorades per caça com ara elefant , girafa , kudu , nyala , bushbuck , duiker gris i animals domèstics.

 

La pruna  està registrada com a aliment de larves de les següents papallones del sud d'Àfrica:

·         Papallona de cua de cabell comuna ( Anthene definita )

·         Papallona Playboy marró ( Virachola antalus )

·         Charaxes taques de perles ( Charaxes jahlusa )

·         Forester de bandes d'or ( Euphaedra neophron )

Les flors d'olor dolça atrauen una gran varietat d'insectes i ocells. La llavor està parasitada per un petit insecte vermell brillant ( Leptocoris hexophtalma ) que xucla l'oli de la llavor a terra sota l'arbre.

 

La fruita deliciosa i molt sucosa amb un gust agri s'utilitza per fer conserves, gelea, vinagre i una beguda alcohòlica.

Les fulles, l'escorça i l'oli extret de la llavor s'utilitzen medicinalment contra la calvície, la tiña, les hemorràgies nasals, les queixes al pit, les infeccions oculars i les malalties venèries. L'escorça també s'utilitza en encants protectors que s'escampen a terra. Algunes investigacions han informat que les fulles són molt efectives per matar cargols. Les infusions de l'escorça també són utilitzades pels guerrers masai kenyans per guanyar valor, així com un afrodisíac i un tònic que enforteix la sang. L'arrel s'utilitza per via oral o com a ènema i com a purgant per al bestiar.

 

La fusta és dura, marró clar amb un tint vermellós, dura i pesada amb una veta retorçada. Hi ha poca diferència entre el duramen i l'albura. Les tiges poques vegades aconsegueixen una circumferència significativa i, per tant, no donen molta fusta utilitzable. Aquest arbre s'utilitza com a font important d' herbes medicinals

Ecologia i hàbitat:

La pappea està molt estesa al sud d'Àfrica des del Cap Nord fins al Karoo més sec , Eastern Cape , KwaZulu-Natal , Moçambic , Zimbabwe i cap al nord fins a Botswana i Zàmbia . Es troba a matolls , matolls riberencs, pastures boscoses i afloraments rocosos a pastures , així com a matolls i sovint es troba als monticles de tèrmits .

Descripció:

Pappea capensis (arbre petit a mitjà amb una alçada de 7 a 13 metres  és una planta perenne, resistent i de llarga vida.

Les fulles són alternes, simples i oblonges, de textura dura i ondulades. Les fulles estan amuntegades als extrems de les branques. El marge de la fulla canvia d'un creixement jove amb dents pronunciades a gairebé llis en les fulles madures.

Reproducció:

Les flors verdoses surten sobre aments a les aixelles de les fulles. Pappea capensis és monoica amb flors que passen per una fase masculina diferent seguida d'una fase femenina igualment diferent. Els arbres floreixen de setembre a maig i el fruit es produeix de febrer a juliol. La densa corona és popular entre els ocells nidificants, ja que ofereix bons llocs de nidificació

 

El fruit és una càpsula verda peluda de 10 a 15 mil·límetres (0,4 a 0,6 polzades) de diàmetre que es divideix per produir una polpa de color vermell ataronjat que conté una sola llavor negra. El fruit vermell és menjat per ocells, animals i humans. La pruna  està relacionada amb el litchi

 

Activitats per als propers dies...

 

Consulteu properament aqui totes les activitats de l'AAJBB

 

 4 maig- Visita Museu Martorell

 

11 maig Visita guiada ornitològica al JBB

 

18 maig- taller de cianotípies al JBH

 

25 maig- Taller de fotografia al JBB

 

1 juny-Taller de dibuix botànic al JBH

 

1 juny-Taller Un Jardí per les  Papallones al JBB

 

8 de juny dinar de primavera per socis i amics

 

Jugatecambiental els dissabtes al JBH de 11.30 a 13.30h

 

Visita guiada al JBH tots els primers diumenges de mes a les 12h

 

Visites guiades al JBB els dissabtes i diumenbges a les 12h

 

 

 

  

Visites autoguiades al Jardí Botànic de Barcelona

PROPERS VIATGES DE L'AAJBB

Si esteu interessats en viatges i jardins podeu consultar i les diferents propostes on us podeu inscriure.

 

Més informació també  a: Viatges Bomarzo

 

Visites

al Jardí Botànic de Barcelona

Si vols fer una visita guiada al Jardí Botànic, els guíes voluntaris de l'AAJBB t'acompanyaran...

al Jardí Botànic Històric

Visita el jardí Botànic Històric i descobreix el sot de la masia i l'hort etnobotànic que gestiona l'AAJBB.

Si vols fer una visita guiada, els guíes voluntaris de l'Associació d'Amics del Jardí Botànic t'acompanyaran...els primers diumenges de cada mes a les 12 h d'octubre a Juny.

Itinerari botànic al jardí Botànic Històric
270917-1700- AT Interior Itinerari Jardi
Documento Adobe Acrobat 4.9 MB

Recomanacions

23-03-2016

Pistacia lentiscus (Llentiscle)
Pistacia lentiscus (Llentiscle)
Anastrabe integerrima
Anastrabe integerrima
Colchicum autumnale
Colchicum autumnale
Crotalaria capensis
Crotalaria capensis

13/3/16

Banksia praemorsa

20/2/16

Eucalyptus torquata
Eucalyptus torquata
Eucalyptus calycogona
Eucalyptus calycogona