Gardenia thunbergia

Exemplar plantat al JBB

Gardenia thunbergia és un arbust gros robust o petit arbre endèmic de les regions meridionals i orientals de Sud-àfrica i territoris veïns com Eswatini. Creix principalment en boscos o marges forestals, trobant-se al Cap Oriental, Natal i Transkei a Sud-àfrica. 

 

Curiositats i usos:

L'arbre és una planta alimentària per a les larves d'algunes espècies d'arnes falcons com l'arna falcó d'abella oriental, Cephonodes hylas,[4] i un arbre de saba preferit per Carlisis wahlbergi[5]

Gardenia thunbergia va ser introduïda per primera vegada a Kew ja el 1773. Pertany a la família molt nombrosa de les rubiàcies, que inclou plantes com el cafè (Coffea arabica), la quinina (Quina) i nombrosos arbres i arbustos ornamentals amb flors vistoses.

 

 

Es considera un mitjà per repel·lir la bruixeria en la medicina tradicional de Karanga. [6] Els membres de l'Església Apostòlica Johane Masowe tallen creus del mutarara que creuen que els protegeix contra els mals esperits.

 

Descripció:

És densament recargolada i rígida amb escorça llisa de color gris clar, i és hortícola valuosa, sent fàcil de conrear com una tanca forta, però més usualment com a planta exemplar, d'aspecte cridaner i longeva. Les fulles són llises, brillants, vertiginoses i senceres, i agrupades als extrems de les branques.

 

 

Reproducció:

Les flors, abundants i extremadament fragants, mesuren uns 70 mm de diàmetre amb tubs llargs només accessibles a les proboscis de les arnes nocturnes.

 El fruit és ovalat, dur, llenyós i fibrós, d'uns 80 mm de llarg i uns 40 mm de diàmetre, gris clar amb petites taques blanques elevades i si no és menjat per grans navegadors o elefant, romandrà a l'arbre durant anys.

Els seus noms comuns inclouen gardènia forestal, mutarara (en llengua shona),[2] gardènia arbòria, gardènia blanca i gardènia silvestre. En afrikaans es coneix de diverses maneres com buffelsbol ("bola de búfal"), stompdoring ("espina roma"), o wildekatjiepiering ("gardènia salvatge"). [3]

 

 

Activitats per als propers dies...

 

Consulteu properament aqui totes les activitats de l'AAJBB

 

 

 

Jugatecambiental a partir del mes de març, els dissabtes al JBH

 

Visita guiada al JBH tots els primers diumenges de mes

 

 

 

  

Visites autoguiades al Jardí Botànic de Barcelona

PROPERS VIATGES DE L'AAJBB

Si esteu interessats en viatges i jardins podeu consultar i les diferents propostes on us podeu inscriure.

 

Més informació també  a: Viatges Bomarzo

 

Visites

al Jardí Botànic de Barcelona

Si vols fer una visita guiada al Jardí Botànic, els guíes voluntaris de l'AAJBB t'acompanyaran...

al Jardí Botànic Històric

Visita el jardí Botànic Històric i descobreix el sot de la masia i l'hort etnobotànic que gestiona l'AAJBB.

Si vols fer una visita guiada, els guíes voluntaris de l'Associació d'Amics del Jardí Botànic t'acompanyaran...els primers diumenges de cada mes a les 12 h d'octubre a Juny.

Itinerari botànic al jardí Botànic Històric
270917-1700- AT Interior Itinerari Jardi
Documento Adobe Acrobat 4.9 MB

Recomanacions

23-03-2016

Pistacia lentiscus (Llentiscle)
Pistacia lentiscus (Llentiscle)
Anastrabe integerrima
Anastrabe integerrima
Colchicum autumnale
Colchicum autumnale
Crotalaria capensis
Crotalaria capensis

13/3/16

Banksia praemorsa

20/2/16

Eucalyptus torquata
Eucalyptus torquata
Eucalyptus calycogona
Eucalyptus calycogona