Phoenix dactilifera

 La palmera de dàtils (Phoenix dactylifera)[1] és una planta del gènere Phoenix, de la família de les arecàcies o palmeres. També rep els noms de datilerdatilerafasser (sobretot a Mallorca) i, simplement, palmera. Popularment també es coneix com a "palmera datilera". El seu fruit és el dàtil.

 

Curiositats

 

El fruit, el dàtil, té una gran importància en certes zones del planeta. Per tal d'obtenir dàtils de bon calibre comercial es practica en les palmeres l'aclarida de fruita i d'inflorescències (es deixa la meitat del que n'hi havia en un principi).

En el comerç en origen es presenten, segons el contingut en humitat, dàtils suaus (destinats a l'exportació), semisecs (fruita fresca) i secs (aliment de la població autòctona i les varietats més bastes es donen al ramat).

En les tradicions de l'islam els dàtils amb llet són el primer àpat quan el sol es pon durant el Ramadà.

Els dàtils són un conreu tradicional important a l'Iraq, Aràbia, Àfrica del Nord i oest del Marroc, i s'esmenten en molts llocs de l'Alcorà. Els dàtils també són cultivats al sud de Califòrnia i Arizona, als Estats Units. La varietat principal n'és la Deglet Noor, seguida de les varietats KhadrawySaidy i altres.

Les varietats comercials es multipliquen vegetativament per empelt o in vitro per tal d'assegurar que els caràcters interessants passin sense modificacions a la descendència

Descripció:

És una palmera de 15 a 25 m d'alçada. La corona pot produir fins a 150 fulles alhora, d'entre 3 i 5 m de llargada. La circumferència de la corona d'una palmera datilera adulta pot fer entre 6 i 10 m.

Reproducció:

Les flors se'n pol·linitzen naturalment pel vent, però en l'horticultura moderna comercial es pol·linitzen a mà. Per a la pol·linització natural calen el mateix nombre de plantes mascles i femelles. Però si es fa a mà, un mascle pot pol·linitzar fins a 50 femelles. Com que els mascles només són útils per a la pol·linització, i no fan fruit, és millor tenir pocs arbres mascles i moltes femelles.

 

Ecologia i hàbitat:

La distribució original de la palmera datilera és desconeguda, però hom creu que era als oasis de l'Àfrica del Nord. El seu conreu començà a la part oriental d'Aràbia vers el 6000 aC i era un dels arbres conreats a l'antic Egipte.

Activitats per als propers dies...

 

Consulteu properament aqui totes les activitats de l'AAJBB

 

 

 

Jugatecambiental a partir del mes de març, els dissabtes al JBH

 

Visita guiada al JBH tots els primers diumenges de mes

 

 

 

  

Visites autoguiades al Jardí Botànic de Barcelona

PROPERS VIATGES DE L'AAJBB

Si esteu interessats en viatges i jardins podeu consultar i les diferents propostes on us podeu inscriure.

 

Més informació també  a: Viatges Bomarzo

 

Visites

al Jardí Botànic de Barcelona

Si vols fer una visita guiada al Jardí Botànic, els guíes voluntaris de l'AAJBB t'acompanyaran...

al Jardí Botànic Històric

Visita el jardí Botànic Històric i descobreix el sot de la masia i l'hort etnobotànic que gestiona l'AAJBB.

Si vols fer una visita guiada, els guíes voluntaris de l'Associació d'Amics del Jardí Botànic t'acompanyaran...els primers diumenges de cada mes a les 12 h d'octubre a Juny.

Itinerari botànic al jardí Botànic Històric
270917-1700- AT Interior Itinerari Jardi
Documento Adobe Acrobat 4.9 MB

Recomanacions

23-03-2016

Pistacia lentiscus (Llentiscle)
Pistacia lentiscus (Llentiscle)
Anastrabe integerrima
Anastrabe integerrima
Colchicum autumnale
Colchicum autumnale
Crotalaria capensis
Crotalaria capensis

13/3/16

Banksia praemorsa

20/2/16

Eucalyptus torquata
Eucalyptus torquata
Eucalyptus calycogona
Eucalyptus calycogona