Generalitats de la zona del Nord d'Africa i la seva vegetació mediterrània.
La vegetació de la conca mediterrània es representa extensament al Jardí i es subdivideix en tres zones: la Mediterrània oriental, la Mediterrània occidental i el nord d'Àfrica.
L’Area mediterrània del nord d’Africa
La vegetació del Nord d’africa va ser ampliament estudiada per Font i Quer en les iter maroccanum entre 1927 i 1930 amb aportacions d’especies notables descrites per primer cop i distribuïdes arreu del món en 4 exsiccates.
El clima mediterrani a l’africa es troba a l’estreta franja de la costa nord a la zona entre l’Atlas i la costa nord del marroc i tunis altrament conegut com la zona muntanyenca del Rif.. Apareix també a la punta sud del continent a la regió del Cap
A la zona del Nord d'Africa del Jardí Botànic de Barcelona, destaquem:
Les palmeres africanes i els cedres de l’Atles, que van ser una donació del centre gestor de Montjuïc a través dels vivers Sils., l’any 2002
Les tres argànies, es van obtenir de llavors recollides al cap Ghir a la costa atlàntica del marroc, aprop d’Agadir, el 1985 en una expedició botànica de l’IBB. Van ser cultivades en el viver i plantades en les respectives parcel·les.
La col·lecció de roures africans, van arribar en llavor en una expedició del 2006 des de, Bab taza, a la carretera entre Al-Aaiun i Targuist i prop del parc natural de Talassentame, per Samuel Pike de l’IBB. Cultivades en el viver i plantades posteriorment al jardí. Q. pyrenaica, Q. Canariensis, Q. Humilis, Q. Murbeckii.
Les palmeres datileres, Phoenix dactilifera van ser plantades per Stachys a l’inici del jardí, durant la seva construcció el 1998 i 1999.
Destaquem també les savines turíferes, Tetraclinis auriculata, euphorbia resinífera i els xiprers del Sàhara.
Si voleu conèixer més coses sobre la flora del Nord d'africa, aquesta enllaç us serà de gran ajuda: