Les següents activitats es duran a terme a l'Ateneu Barcelonès, carrer Canuda nº 6 de Barcelona:
“De l’antic gabinet de curiositats al laboratori científic del segle XXI”
Diàleg
Dimecres, 13 de maig.
Sala Verdaguer. 19 h
Com era la ciència del segle XVII?. Com és la ciència del XXI?. A partir del llegat de la família Salvador, nissaga d’apotecaris i naturalistes que reuní un dels més apassionants “Gabinets de Curiositats” a Barcelona, parlarem de les similituds i les diferències sobre la ciència i el naturalisme al llarg del temps amb els dos comissaris de l’exposició Salvadoriana, que es pot visitar a l’Institut Botànic de Barcelona.
Ponents: Pepe Pardo (Historiador de la Ciència, Institució Milà i Fontanals - CSIC) i Neus Ibáñez (Botànica, investigadora de l’Institut Botànic de Barcelona, CSIC – Aj. de Barcelona). Comissaris de l’Exposició Salvadoriana.Moderador: Michele Catanzaro (físic i comunicador científic).
“Música per a un gabinet de curiositats”
Audició musical comentada
Dimecres, 10 de juny .
Sala Bohigas.19h.
Quina era la banda sonora de Barcelona en l’època dels Salvador? Amb una audició comentada de música de cambra dels segles XVII, XVIII i XIX, la ciència dels gabinets de curiositats i la música aniran de la mà per gaudir de l’ambient cultural que envoltava el Gabinet dels Salvador a Barcelona.
Ponents: Maria Gembero i Ascensión Mazuela (Institució Milà i Fontanals – CSIC) i Tess Knighton (Universitat de Cambridge).
Recopilació musical: Institució Milà i Fontanals del CSIC
“Els gabinets de curiositats com a inspiració de l’art contemporani”
Conferència
Dimecres 14 d’octubre.
Sala Verdaguer. 19h.
Els gabinets de curiositats sovint han estat la inspiració per a l’art contemporani. Des de pel·lícules d’animació, a la fotografia, l’escultura o la pintura. Joan Fontcuberta ens explicarà la seva experiència personal d’inspiració per a la seva obra fotogràfica.
Ponent: Joan Fontcuberta (Universitat Autònoma de Barcelona)
“Científics, exploradors i gabinets de curiositats al cinema històric i de ficció”
Passi de cinema comentat
Dimecres 18 de noviembre.
Sala Bohigas. 19h.
Els gabinets de curiositats alhora que la figura del científic explorador, han estat font d’inspiració per al cinema. Què hi ha de real i què de ficció? Des de El Dubte de Darwin, passant per Master&Commander, fins arribar a personatges com el d’Indiana Jones, parlarem de recerca, passions, enveges i traïcions dins el món del naturalisme.
Ponent: Jordi Serrallonga (arqueòleg i naturalista, assessor del Museu de Ciències Naturals de Barcelona)
“La figura i el paper del naturalista, avui”
Conversa.
Dimecres 16 de desembre.
Sala Bohigas.19h.
Sovint, l’exploració naturalista comporta l’aventura de creuar els oceans i arribar a terres inhòspites que són la clau de molts dels fenòmens ecològics del món. L’oceanògrafa Josefina Castellví, pionera de la base espanyola a l’Antàrtida i la periodista Cristina Ribas, conversaran sobre vivències personals i professionals.
Conversadores: Josefina Castellví (oceanògrafa, impulsora de la base espanyola antàrtica) i Cristina Ribas (periodista i presidenta de l’Associació Catalana de Comunicadors Científics)
COORDINA: JORDI SERRALLONGA
COL·LABORA: INSTITUCIÓ MILÀ I FONTANALS
ORGANITZA:
Escribir comentario